Dr. Petrovsky

q

Мед наспроти дијабетес

Медот е природна супстанца што ја произведуваат пчелите од нектар или медлика – растителен сок. Тоа е исклучително издржлив производ – неговиот рок на траење се проценува до 3 години. Карактеристична карактеристика на медот е тоа што брзо ги надополнува енергетските недостатоци и одржува соодветно ниво на енергија во телото, дури и за неколку часа. Гликемискиот индекс на медот се проценува на 60 до 80 во зависност од неговата разновидност, а едноставните шеќери што ги содржи многу лесно се апсорбираат од човечкото тело.

КАКВИ МАТЕРИИ МОЖЕМЕ ДА НАЈДЕМЕ ВО МЕДОТ?

Хемискиот состав на медот е исклучително разновиден. Содржината на состојките на производот е под влијание на фактори како што се географското потекло, условите на околината, сезоната и ботаничките корени. Енергетската вредност на медот е околу 300 kcal на 100 g производ, што е за околу 100 kcal помалку од рафинираниот шеќер – сахароза. Секој вид пчелен производ има различен дел од состојките, меѓу кои може да се разликуваат следниве:

 • шеќери (главно едноставни: гликоза и фруктоза, кои сочинуваат околу 80% од сите јаглени хидрати, но исто така и ди-, три- и олигосахариди)
 • протеини
 • органски киселини (јаболкова, глуконска, лимонска)
 • ензими (гликоза оксидаза, лизозим, инвертаза, амилаза)
 • испарливи соединенија (глукани, есенцијални масла)
 • витамини и минерални соли (вклучувајќи витамин Ц, железо, бакар, цинк)
 • соединенија со антиоксидантни својства (флавоноиди – апигенин, кемпферол, кверцетин, фенолни киселини, бои)

СОРТИ НА МЕД

Поради суровината од која пчелите произведуваат мед, можеме да ги разликуваме видовите нектар (или цветни), медлика и нектарско-медлика. Вреди да се напомене дека производите од мед имаат поголема содржина на минерали од цвеќињата. Се користат следниве нектар медови: повеќецветни и едноцветни – хељда, липа, семе од репка или глуварче. Медот може да се класифицира и според бојата – има светли и темни медови. Секоја од сортите има специфични здравствени својства.

ЗДРАВСТВЕНИ СВОЈСТВА НА МЕДОТ

Во моментов, научните истражувања сугерираат позитивно влијание на медот врз индивидуалните функции на организмот, но тие не се доволно квантитативно привлечни за да ја докажат целосната автентичност на наведените функции на медот. Досега се разликуваат следниве својства на пчелниот производ:

 • Пребиотик ефект (поради присуството на олигосахариди во неговиот состав)
 • Позитивно влијание врз болестите на кардиоваскуларниот систем, вкл. исхемична срцева болест, атеросклероза (калиумот содржан во медот го подобрува функционирањето на срцевиот мускул)
 • Намалување на крвниот притисок (ефектот на ацетихолин врз вазодилатација)
 • Влијание врз липидниот метаболизам – намалување на нивото на холестерол во крвта
 • Висока антибиотска и бактерицидна активност – го поддржува имунолошкиот систем (улогата на лизозимот)
 • Има антисептички, антиспазмодични, дијафоретични, антипиретик и експекторантни својства
 • Позитивно делува на респираторниот и уринарниот систем – ја смирува кашлицата и болестите поврзани со воспаление на уринарниот тракт
 • Антиоксидантни својства – борба против слободните радикали
 • Корисно во третманот на чир на желудникот, дуоденален улкус и мукозитис
 • Важност во заздравувањето на рани и изгореници
 • Го намалува згрутчувањето на крвта

Лековитите својства на медот се особено поврзани со неговиот квалитет, кој се состои од работата на пчелите и нивото на знаење на пчеларот. Треба да знаете дека медите достапни на полиците на супермаркетите често се мешавина од увозни производи кои се карактеризираат со ниска хранлива вредност. Споменатиот низок квалитет произлегува од хранењето на пчелите со гликозен сируп и специфичен термички третман со цел да се продолжи датумот на неговата потрошувачка. Најдобар избор е вистинскиот мед кој не може да се модифицира од човечка рака. Богат е со сите вредни биоактивни состојки, а неговиот состав е неспоредлив со производите за складирање.

МЕД ВО ИСХРАНАТА НА ДИЈАБЕТИЧАР

Врската помеѓу медот и дијабетесот е крајно контроверзна тема. Во моментов, можете да најдете многу контрадикторни написи и мислења – некои силно се противат на употребата на мед во исхраната на дијабетичарите, а другиот покажува позитивен ефект на производот врз метаболизмот на јаглени хидрати кај луѓето со дијабетес. Несомнено, составот на медот се состои главно од едноставни шеќери кои го зголемуваат нивото на гликоза во крвта. Главната препорака за луѓето кои боледуваат од дијабетес е да јадат диета базирана на консумирање производи со низок гликемичен индекс. Од друга страна, медот има помал гликемиски индекс и калориска вредност од сахарозата, а поради интензивниот сладок вкус се додава во помали количини. Освен тоа, медот освен едноставните јаглехидрати содржи и бројни биоактивни соединенија, што му дава голема предност во однос на сахарозата.

Студии на Кациламброс и сор. Покажаа дека консумирањето мед од страна на лица со дијабетес тип II резултира со сличен хипергликемичен ефект како и консумацијата на леб. За возврат, Агравал и сор. Докажано е дека после конзумирање на мед, кај пациентите со нетолеранција на гликоза е забележано намалување на неговата концентрација во крвта во споредба со потрошувачката на чиста гликоза. Меѓутоа, Шамбо илустрирал дека по воведувањето на повисоки дози шеќер (75 g) во телото, медот сè уште има поповолни својства од гликозата и фруктозата.

Сумирајќи, некои извештаи укажуваат на позитивна врска помеѓу консумирањето мед и дијабетесот, но сепак, треба да има одредена корекција. Фактот што медот става сахароза на лопатките не значи дека луѓето со дијабетес можат доброволно да го консумираат. Се проценува дека безбедната дневна потрошувачка на мед кај луѓе со и инсулин-зависен и неинсулин-зависен дијабетес е околу 30 g. Треба да запомните да внимавате посебно и да се консултирате со дијабетолог за такви измени во исхраната.