Dr. Petrovsky

f

Од една лажичка мед наутро има голема корист

Како што објаснуваат диететичарите, медот е првенствено одличен антиоксидант, што значи дека неговото редовно консумирање ќе го исчисти нашиот организам од разни отрови и штетни токсини. Покрај тоа, неговите антибактериски својства значително ќе ја подобрат состојбата на нашата кожа. Сепак, ова е само дел од многуте придобивки од секојдневната консумација на една кафена лажичка мед, а најдобрите резултати се доколку го консумираме наутро.
Слабеење: Ако внимаваме на нашата тежина или се обидуваме да ги изгубиме вишокот килограми, диететичарите препорачуваат избегнување на сите слатки и храна базирана на шеќер, но не и медот. Како што објаснуваат, причината е што шеќерот присутен во медот има различен состав од оној што го има во другите засладувачи. Освен тоа, истражувањата докажуваат дека медот го подобрува нашиот метаболизам и на тој начин придонесува за губење на вишокот килограми.
Подобар квалитет на кожата: Како што споменавме претходно, медот е одличен антиоксиданс, што значи дека неговото редовно консумирање ќе го исчисти нашето тело од разни токсини, а неговите антибактериски својства ќе ја подобрат и целокупната состојба на нашата кожа. Имено, ќе изгледа подобро, посветло и почисто, а со тоа и помладо.
Намалување на холестеролот: Се вели дека состојките на медот помагаат да се намали нивото на холестерол, а диететичарите тврдат дека неговото секојдневно консумирање влијае на нивото на антиоксидантните соединенија во телото, кои можат да се борат против вишокот холестерол.
Зајакнување на здравјето на срцето и кардиоваскуларниот систем: Голем број студии покажуваат дека антиоксидансите што се наоѓаат во медот можат да спречат стеснување на артериите. Во зависност од местото на настанување, стеснувањето на артериите може да доведе до срцева слабост, губење на меморијата или хронични главоболки, а диететичарите советуваат дека секојдневното консумирање мед придонесува за намалување на ризикот од болести на срцето и кардиоваскуларниот систем.
Подобра меморија и квалитет на спиење: Други студии ја покажуваат способноста на медот да се бори против стресот, да го обнови клеточниот антиоксидативен одбранбен систем и, како резултат на тоа, да ја подобри меморијата. Покрај тоа, се вели дека редовното консумирање мед помага за подобар квалитет на спиењето.